Regim alimentar pentru slăbit, fără înfometare
Iata, asadar din ce tipuri de alimente trebuie sa fie format un regim alimentar pentru slabit si ce trebuie sa eviti cu desavarsire pentru rezultate rapide:
1. Alimente recomandate intr-un regim alimentar pentru slabit:
– Fructe si legume: de orice fel trebuie sa se regaseasca in alimentatia ta in 5 pana la 9 portii pe zi. Pline de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, fructele si legumele reduc riscurile de boli cardiovasculare, diverselor tipuri de cancer si sunt foarte satioase!
– Cereale integrale: cerealele intergrale (cu continut scazut de zahar), orezul brun, orzul, ovazul sau taratele sunt importante surse de vitamina B, vitamina E si fibre si foarte bune si consistente intr-un regim alimentar pentru slabit;
– Produse lactate cu un continut mic de grasime: bogate mai ales in calciu, potasiu si vitamina D, produsele lactate intaresc sistemul osos si dintii si regleaza tensiunea arteriala;
– Nuci si seminte: bogate in proteine si grasimi monosaturate, nucile si semintele contin foarte multe vitamine, antioxidanti, fibre, proteine, fier, magneziu si alte substante nutritive esentiale organismului uman, nucile si semintele au proprietati anticancerigene, energizante si laxative, protejeaza dintii si imbunatateasc capacitatile cognitive;
– Proteine de calitate: pentru ca avem nevoie si de proteine nobile, recomandate intr-un regim alimentar pentru slabit sunt carnea de pui (fara piele) si de curcan, pestele slab si ouale.
2. Alimente nerecomandate intr-un regim alimentar pentru slabit:
– Grasimi saturate: carnea grasa, unt, branza sau alte lactate cu un continut mare de grasime, nuca de cocos, ulei de palmier. Aceste grasimi pot creste nivelul de colesterol, pot contribui la blocarea arterelor, la aparitia bolilor cardiovasculare sau a diverselor tipuri de cancer.
– Graimi trans: margarina, prajituri, placinte (produse de panificatie), creme, alimente semipreparate si prajite. Atentie atunci cand citesti eticheta produselor, la continutul de ulei vegetal hidrogenat – termen folosit pentru grasimile trans;
– Alimente cu continut foarte ridicat de sodiu: produse procesate, cum ar fi conservele, mezelurile, pastele si alte produse congelate cresc tensiunea arteriala si riscurile de boli cardiovasculare si osteoporoza;
– Alimente “fara grasimi”: eticheta multor dulciuri sau chipus-uri specifica faptul ca produsul este “fara grasimi”, insa acesta contine si o cantitate mare de zahar si alte ingrediente sustitut care scad rata de absorbtie al vitamine liposolubile in corp, cum ar fi A, D, E sau K.
Ce pot să mănânc dacă am poftă de dulce şi nu
vreau să mă îngraş ?
Descifrează această poftă și vei reuși să stai departe de tentațiile periculoase pentru corpul tău.
O felie de tort de ziua celui mai bun prieten, o linguriţă de frişcă în cafea sau câteva fursecuri când ai musafiri – toate sunt mici gustări care fac parte din plăcerile vieţii şi merită savurate din plin.
Din păcate însă, pentru mulţi dintre noi, pofta de dulce este la ordinea zilei, iar zahărul a devenit o tentaţie copleşitoare căreia nu îi putem face faţă. Dacă te-ai surprins vreodată privind hipnotizat o gogoașă în vitrina unei patiserii, înseamnă că eşti conştient de puterea incredibilă pe care o are pofta de zahăr.
Dar indiferent cât de adânc este înrădăcinată în tine această poftă, încă mai există speranţă!
Identifică nevoile organismului
Ca să scapi de acest viciu, în primul rând, trebuie să vezi de ce anume are nevoie corpul tău atunci când poftești. Faptul că organismul îţi “cere” să consumi ciocolată, dulciuri şi alimente care conţin zahăr poate să reflecte o deficienţă a unor minerale, cum ar fi:
– magneziu – ia-l din nuci, seminţe, legume, fructe;
– crom – brocoli, grapefruit și pui sunt surse bune;
– fosfor – consumă pui, ouă, lactate, nuci, legume, pește;
– triptofan – îl găsești în vită, miel, spanac;
– sulf – există în varză, conopidă, brocoli, hrean.
Toate aceste alimente sunt benefice pentru o mai bună funcţionare a organismului. Așa că, tot ce trebuie să faci este să înlocuiești dulciurile de pe rafturile supermarketurilor cu alimentele de mai sus.
Evident, poți prepara acasă diverse gustări, dar respectând câteva principii de bază: înlocuieşte făina albă cu cea integrală, în loc de zahăr foloseşte un îndulcitor mai puţin nociv (cum ar fi siropul de agave), prepară frişca cu smântână degresată, în loc de margarină foloseşte untul de cocos.
Ovăzul – 13 proprietăţi-cheie pentru sănătate
Ştiaţi că tocmai în societatea actuală, modernă şi preocupată constant de alimentaţia sănătoasă, ovăzul este folosit în 95% din cazuri ca hrană ideală pentru cabaline şi doar 5% pentru consumul uman?
Acest lucru ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru că semnalează faptul că oamenii încă nu sunt conştienţi de efectele nemaipomenite ale acestui aliment.
Ovăzul constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect pentru că un singur bol de ovăz poate face minuni pentru corpul tău.
Să descoperim câteva motive pentru care ar trebui să incluzi ovăzul în meniul tău zilnic:
Reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile.
Întăreşte sistemul imunitar – tot datorită fibrelor din ovăz pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii.
Protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.
Reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei.
Reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat. În combinaţie cu produsele lactate, ovăzul poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Previne instalarea cancerului de sân – în special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân. Riscul poate fi şi mai mult redus, respectiv cu 30 de procente, dacă, pe lângă ovăz, includeţi în meniu fructe proaspete care sunt excelente surse de fibre.
Copiii sunt feriţi de pericolul astmului – dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun.
Reduce apetitul – ovăzul deţine proprietăţi de control asupra hormonilor foamei, astfel că te vei simţi mult mai sătul după ce mănânci un bol de ovăz cu lapte, prevenind astfel acumularea kilogramelor.
Te scapă de corvoada laxativelor – conţinutul bogat de fibre promovează un tranzit intestinal sănătos, astfel că nu vei mai avea nevoie de laxative, medicamente care pot avea efecte adverse grave precum slăbirea excesivă şi malnutriţie, în special în rândul persoanelor vârstnice.
Reglează nivelul tensiunii arteriale – prin acţiunea benefică a fibrelor asupra circulaţiei sangvine pot fi prevenite bolile cardiovasculare, “ucigaşul” numărul 1 la nivel mondial.
Reduce stresul oxidativ – prin acţiunea antioxidanţilor care luptă împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. Astfel, poate fi întărit sistemul imunitar şi se reduce în mod natural stresul oxidativ, vinovat de creşterea transaminazelor, factor de risc major al apariţiei ficatului gras.
Ajută la controlul greutăţii corporale – fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă astfel că te vei simţi mai sătul pe o perioadă mai mulgă de timp şi vei mânca mai puţin, aspect care se va răsfânge în mod pozitv şi asupra siluetei.
Ce să mâncăm când suntem la serviciu?
„Luarea mesei în grabă poate fi dăunătoare dintr-o multitudine de cauze“, avertizează Shona Wilkinson. Este foarte important să stai drept atunci când mănânci, nu aplecat peste birou, pentru că poziţia corectă ajută digestia şi poate reduce balonarea şi disconfortul. Apoi, dacă înghiţim pe fugă, organismul nu va elibera hormonii care dau senzaţia de saţietate şi vom continua să mâncăm.”
Pentru un prânz luat în grabă există însă unele soluţii, fie că reuşim să ne cumpărăm următoarele gustări din oraş sau să le pregătim acasă:
1. Cartofi cu ton sau cu fasole – cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidraţi, iar tonul sau fasolea conţin cantităţi importante de proteine.
2. Supă de pui sau de legume – Cercetările arată că supele pot duce la pierderea în greutate. Oamenii consumă cel mai mic număr de calorii atunci când mănâncă supă la prâz, arată un studiu publicat în revista britanică Fiziologie şi Comportament. De asemenea, reprezintă o modalitate foarte bună de a mări aportul de legume.
3. Piept de pui la grătar, salată şi cereale integrale – O masă sănătoasă, echilibrată şi gustoasă ce poate garanta aportul de energie necesar unui efort îndelungat
4. Salată de pui în stil italian – Salata conţine carne de pui la grătar, sos Caesar, brânză, ardei roşu copt, fistic prăjit, roşii, castraveţi, măsline, oregano şi salată.
5. Penne cu ton şi legume tocate – Un mix foarte bun cu eliberare lentă, plin de proteine şi vitamine.
Iată şi câteva sfaturi practice pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai un tonus bun la serviciu:
1. Nu bea caloriile. Sucurile naturale pot să conţină o cantitate de zahăr la fel de mare precum cele acidulate. Apa este varianta câştigătoare.
2. Nu mânca la birou. Este cunoscut faptul că mult mai multe calorii sunt consumate atunci când luăm masa în faţa calculatorului sau la birou, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.
3. Gustări sănătoase între mese. Consumul unor alimente sănătoase între mic dejun şi prânz poate opri pofta de alimente greu de digerat sau grase. O alegere perfectă ar fi migdalele sau un măr.
4. Nu consuma cafea de dimineaţă. Prea multă cofeină poate duce la eliberarea de cortizol, hormonul stresului, care creşte pofta de zahăr. O alternativă mai bună este ceaiul verde, care este plin de antioxidanţi.
5. Nu consuma lichide în timp ce mănânci. Bea apă înainte sau după masă. Lichidele consumate alături de alimente pot încetini sistemul digestiv, ducând la balonare. Bea apă cu câteva minute înainte sau după masă.
De ce este important consumul de apă şi câtă apă
trebuie să bei în funcţie de greutate
Toată lumea are nevoie de apă. Toată lumea știe că apa înseamnă sănătate. Vezi care sunt beneficiile hidratării adecvate şi câtă apă trebuie să bei pe zi!
Apa te ajută să slăbeşti
Pierderea în greutate: apa reduce senzaţia de foame, e un supresor al apetitului, iar astfel vei mânca mai puţin. În plus, apa nu are calorii.
Remediu natural pentru migrene: ajută la ameliorarea durerilor de cap şi de spate,cauzate de deshidratare. Deşi sunt multe cauze ale apariţiei durerilor de cap, deshidratarea este cea mai întâlnită.
Corp mai tânăr cu piele sănătoasă: vei arăta mai tânără atunci când pielea ta este hidratată. Apa ajută la refacerea ţesuturilor pielii, o hidrateazăşi îi creşte elasticitatea.
Productivitate mai mare: creierul tău este în mare parte alcătuit din apă, astfel, apa te ajută să gândeşti mai bine, să fii mai atent şi mai concentrat.
Apa îţi dă rezistenţă la efort
Rezistenţă la efort: apa reglează temperatura corpului. Asta înseamnă că te vei simţi mult mai energică atunci când faci exerciţii fizice. Apa, de asemenea, ajută la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare.
Ajută digestia şi previne constipaţia: apa creşte nivelul metabolismului, deoarece ajută digestia. Fibrele şi apa merg mână în mână, astfel încât mişcările intestinale să aibă loc zi de zi.
Mai puţine crampe şi entorse: hidratarea corectă te ajută să păstrezi articulaţiileşi muşchiihidrataţi, astfel încât vor fi şanse mai mici să te alegi cu crampe şi entorse.
Şanse mai mici de îmbolnăvire: hidratarea optimă ajută în lupta împotriva gripei şi a altor boli, cum ar fi pietre la rinichi şi atac de cord. Apa cu lămâie este utilizată pentru afecţiuni cum ar fi bolile respiratorii, probleme intestinale, reumatism şi artrită. Cu alte cuvinte,consumul de apă îmbunătăţeşte sistemul imunitar.
Apa te scapă de oboseală
Ameliorează oboseala:apa este folosită de organism pentru a elimina toxinele şi reziduurile din organism. În cazul în care corpul tău nu are suficientă apă, inima, de exemplu, trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge oxigenat către toate celulele. Dacă organele sunt epuizate, aşa vei fi şi tu.
Bună dispoziţie: corpul tău se simte foarte bine atunci când este hidratat, iar astate face să te simţi fericită.
Reducerea riscului de cancer: unele studii arată că,bând o cantitate optimă de apăse reduc riscurile de cancer de vezică urinară şi de colon. Apa diluează concentraţia de agenţi cauzatori de cancer din urină şi scurtează timpul în care acestea sunt în contact cu mucoasa vezicii urinare.
Câtă apă să bei zilnic
Aportul zilnic necesar de apă este de 40 ml/kilocorp/zi. De ex.: 55 kg x 40 ml = 2200 ml. Atenţie, acest necesar se referă exclusiv la apă (sau ceaiuri neîndulcite), nu la alte lichide (ciorbe, supe, lapte, sucuri, etc.).